Γενικά με τον όρο πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ορυκτά ή πετρώματα ή και διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη κοσμηματοποιία.
Συγκεκριμένα, κάποια ορυκτά ή πετρώματα που παρουσιάζουν σκληρή σύσταση και ωραίους χρωματισμούς, χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ως πολύτιμοι λίθοι, π.χ. ο χαλαζίας με τις πολυάριθμες ποικιλίες του.
Η αξία των λίθων αυτών είναι σχετικά πολύ μεγάλη, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως πολύτιμοι, η οποία προσδιορίζεται κυρίως από την κατεργασία, τα χρώματα που παρουσιάζουν, τη λάμψη τους, τη σκληρότητά τους και, βεβαίως, από τη σπανιότητά τους στη φύση.
Η λάμψη των πολυτίμων λίθων, που δημιουργείται από τις ανακλώμενες ακτίνες του φωτός, εξαρτάται περισσότερο από την κατεργασία που έχουν υποστεί, δηλαδή τον αριθμό των επίπεδων λείων επιφανειών τους.
Η σκληρότητά τους εξασφαλίζει και τη διάρκεια της ζωής τους στο πέρασμα του χρόνου.
Διαμάντι
Το όνομα διαμάντι προέρχεται από την ελληνική λέξη «αδάμας» δηλαδή αδάμαστος, γιατί λόγω της σκληρότητάς του δεν μπορούσε να υποστεί καμία κατεργασία. Είναι το πιο σκληρό υλικό που υπάρχει στη φύση, αλλά και το πιο ακριβό και διάσημο! Το διαμάντι είναι ημιδιαφανές, διαφανές ή ακόμα και αδιαφανές ενώ οι χρωματισμοί του ποικίλουν. Το βάρος του μετριέται σε καράτια και αναλόγως η ορίζεται η τιμή του.
Ζαφείρι
Το ζαφείρι προέρχεται ως πρωτογενές συστατικό εκρηξιγενών πετρωμάτων και αποτελεί σκληρό ορυκτό, ενώ το χρώμα του διαφέρει ανάλογα με την γωνία που παρατηρείται. Παρά τη σκληρότητά του, χαράσσεται ικανοποιητικά προσφέροντας εξαιρετικές επιλογές σε έναν κοσμηματοποιό.
Ρουμπίνι
Το ρουμπίνι αποτελεί παραλλαγή του κορουνδίου με κόκκινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στη παρουσία χρωμίου. Το όνομά του πηγάζει από την λατινική λέξη «ruber» που σημαίνει κόκκινο. Στην αρχαιότητα ήταν περισσότερο γνωστό με την ονομασία «σάπφειρος πορφυρίτης» ή «σάπφειρος πορφυρίζων». Το καλύτερο χρώμα και πιο ακριβό θεωρείται το λεγόμενο «αίμα περιστεριού».
Σμαράγδι
Το σμαράγδι είναι μια διαφανής, βαθυπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου, της οποίας το χρώμα αποδίδεται σε προσμίξεις χρωμίου και μερικές φορές βαναδίου. Το πράσινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της παρουσίας μπλε και κίτρινου χρώματος, ενώ η παρουσία Cr2O3 μειώνει τη συνοχή των ατόμων με αποτέλεσμα να είναι εύθραυστο. Είναι ένας από τους ακριβότερους πολύτιμους λίθους με σημαντική θέση στον χώρο της κοσμηματοποιίας. Το όνομα σμάραγδος εμφανίζεται στους αρχαίους Έλληνες ως αναφορά σε όλους τους πολύτιμους πράσινους λίθους. Από την ελληνική λέξη σμάραγδος προήλθε η λατινική «Smaragdus», που αργότερα έγινε Esmaralda/Esmaraldus, για να φτάσει στην αγγλική λέξη για το σμαράγδι «Emerald». Τα πιο σημαντικά ορυχεία σμαραγδιών βρίσκονται στην Κολομβία, όπου εξορύσσοντας κάθε χρόνο πάνω από τα μισά σμαράγδια του κόσμου!
Λίγα λόγια για την ιστορία του χρυσού...
Ο χρυσός στο σύμπαν θεωρείται παραδοσιακά ότι προήλθε από πυρηνοσύνθεση σε υπερκαινοφανείς αστέρες.
Επειδή η Γη είχε λιώσει, κατά το σχηματισμό της, θεωρείται ότι σχεδόν όλος ο αρχικός χρυσός που περιείχε βυθίστηκε στον πυρήνα της. Ο δε χρυσός που βρίσκεται στις μέρες μας στο φλοιό της και στο μανδύα της, θεωρείται ότι έπεσε αργότερα από τον αρχικό σχηματισμό του πλανήτη μας, κατά το σταδιακό μεταγενέστερο βαρύ βομβαρδισμό του από αστεροειδείς και κομήτες, εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο χρυσός έχει μεγάλη οικονομική αξία, ως πολύτιμο μέταλλο για νομίσματα, κοσμήματα και άλλα τεχνουργήματα, τουλάχιστον από την αρχή της γνωστής Ιστορίας. Τα αποθέματα χρυσού είχαν γίνει η πιο συνηθισμένη βάση της νομισματικής πολιτικής.
Υπολογίζεται ότι, από την αρχή της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και το 2010, εξορύχτηκαν συνολικά 168.300 τόνοι ή περίπου 8.740 m³ χρυσού. Η παγκόσμια κατανάλωση του εξορυσσόμενου χρυσού είναι περίπου 50% σε κοσμήματα, 40% σε επενδυτικά αποθέματα, και 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές.
Στην ανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην περιοχή Ολυμπιάδας, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα πολυμεταλλικά μεταλλεύματα χρυσού παγκοσμίως.
Μεγάλη είναι η αξία του χρυσού στην κατασκευή κοσμημάτων. Η καθαρότητά του μετριέται είτε με καράτια (24 καράτια είναι ο καθαρός χρυσός) είτε με χιλιοστά (1000 χιλιοστά ο καθαρός χρυσός). Στα κοσμήματα χρησιμοποιείται η ποιότητα των 14 καρατιών (585 χιλιοστά) και η ποιότητα 18 καρατιών (750 χιλιοστά).
Η αξία ενός κοσμήματος συνήθως καθορίζεται από το βάρος του καθαρού χρυσού, την εργασία του και την αξία των πολύτιμων λίθων που περιέχει. Πολλές φορές η αξία των λίθων αυτών είναι πολλαπλάσια του χρυσού.
Τι ξέρουμε για το ασήμι;
Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.
Ήταν γνωστό ήδη από την προϊστορική εποχή στους λαούς που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία, στον ελλαδικό χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο.
Το σημερινό όνομά του το πήρε από τη λατινική λέξη argentum ή και την ελληνική αργυρός.
Το χημικό στοιχείο άργυρος ή ασήμι είναι βαρύ, σπάνιο, μαλακό μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Η περιεκτικότητα του στερεού φλοιού της Γης σε ασήμι είναι μεταξύ 0,07 και 0,08 γραμμάρια ανά τόνο.
Ο άργυρος χρησιμοποιείται για να κατασκευασθούν κοσμήματα, νομίσματα, σκεύη τραπεζιού, κυρίως μαχαιροπίρουνα.
Comentários